Zwangerschap

Zwanger week 5

5

5 weken zwanger (onderweg naar 6) Dag 35 tot en met 42

Korrel rijst
Wat begon met één eicel bestaat aan het eind van deze week uit meer dan 100.000 piepkleine cellen. Toch is de baby in je buik nog altijd niet groter dan een korreltje rijst. Waar wij baby zeggen, spreekt de wetenschap van een embryo of vruchtje. Als je 11 weken zwanger bent, wordt er gesproken over een foetus. Wat gebeurt er in week vijf in je buik? Een hoop! Deze week wordt de basis gelegd voor de longen, de maag, de darmen en de nieren en de aanleg van bloedvaten is in volle gang. Volgens de laatste onderzoeken begint het hartje al te kloppen 16 dagen ná de bevruchting, maar dat is zelfs door middel van een echo nog niet te zien. Dat is het vaak pas aan het einde van week 6.
Het allereerste vruchtwater begint zich nu te vormen, vocht dat door je lichaam uit je bloedsomloop wordt gehaald. Vruchtwater geeft het embryo een buffer zodat het veilig in je buik zit zonder last te hebben van stoten of porren in je buik. Om het vruchtwater heen zit een vruchtvlies. Je kunt het zien als een boterhamzakje gevuld met water. Daar dobbert je baby beschermd en warm in.
De zwangerschapssymptomen die vrouwen hebben in week 5 lopen erg uiteen. Je kunt gevoelige borsten hebben, moe zijn (het gevoel dat je je door de dag heen moeten slepen) of al misselijk zijn. Het kan ook heel goed dat je nog niets merkt van je zwangerschap. Tuurlijk weet jij ook wel dat je daar blij mee mag zijn, maar het kan je ook onzeker maken. Gaat alles dan wel goed daarbinnen? Dat je nog geen zwangerschapssymptomen hebt, hoeft niets te zeggen over het verloop van je zwangerschap. Je bent net zo zwanger als de vrouw die elke ochtend boven de wc hangt en geen cracker binnen kan houden. Het kan zijn dat je volgende week ineens wel kwaaltjes hebt, het kan ook zijn dat de hele zwangerschap soepel verloopt. Het kan allebei en het zegt niets over de groei van je kindje.