Zwangerschap

Zwanger week 6

6

6 weken zwanger (onderweg naar 7) Dag 42 tot en met 49

Erwt/Granaatappelpitje

Een erwt, kikkervisje, kleine garnaal: de beeldende omschrijvingen van hoe een embryo er van week tot week uitziet, klinken misschien een beetje gek. Toch is ‘een kikkervisje’ de beste omschrijving van het embryo in week 6. Hij of zij heeft zelfs een staartje. Geen zorgen, deze verdwijnt over een paar weken weer. Je kikkervisje zit niet stil deze week: aan het piepkleine lijfje (6 mm) groeien nu kleine stompjes, wat straks de armen en benen zullen worden. Het begin van piepkleine oogjes is ook al te zien, aan elke kant van het hoofdje zit er één. Die zullen de komende tijd meer naar elkaar toe groeien. Aan het eind van deze week, zou bij een echo een kloppend hartje te zien kunnen zijn. Dat is natuurlijk een enorme mijlpaal.
In het Amsterdam UMC is het in 2021 voor het eerst gelukt om heel scherp beeld van een 6 weken oude embryo te krijgen. Je kunt hier bekijken hoe dat eruitziet: Voor het eerst haarscherp beeld van 6 weken oud embryo (amsterdamumc.org)
Ben je misselijk of lig je na het avondeten vaak al te dommelen op de bank? Het zijn de meest bekende zwangerschapssymptomen. Welke kwaaltjes staan je nog te wachten en kun je er iets tegen doen?
Verlies je deze week wat bloed, dan zul je daar vast enorm van schrikken. Als het een paar druppels zijn, is het heel waarschijnlijk dat er een bloedvaatje in de baarmoedermond geknapt is. Dat gebeurt vaker in deze fase van de zwangerschap omdat je baarmoeder nu goed doorbloed is. Het is niets om je zorgen over te maken. Is het meer dan een paar druppels of heb je het vaker, neem dan even contact op met je verloskundige voor de zekerheid. Ook dit hoeft niet ernstig te zijn, maar daar kan je verloskundige snel opheldering over geven.