Zwangerschap

Zwanger week 7

7

7 weken zwanger (onderweg naar 8) Dag 49 tot en met 56

Druif

De stompjes zijn uitgegroeid tot heuse armpjes en zien we daar nu al het begin van wat de handjes worden? Ja, je kindje heeft het er maar druk mee. Niet alleen is hij in een week tijd enorm gegroeid (hij is nu ruim twee keer zo groot als vorige week), ook zien we nu een eerste aanzet voor een neusje en jawel, twee heel kleine neusgaatjes en een mondje. Je kindje groeit nu zo’n millimeter per dag. De aanleg van de hersenen en het ruggenmerg is bijna klaar. Aan het einde van de week zijn de organen ook al ‘af’, al moeten ze hun uiteindelijke plek nog innemen en natuurlijk nog flink groeien.

Heb je al een afspraak met de verloskundige gemaakt? De agenda bij een verloskundigenpraktijk loopt snel vol en je wilt vast ergens tussen de 8 weken en de 10 weken een echo om je kindje te zien en de uitgerekende datum te horen.

Nog even voor de check, check, dubbelcheck. Eet je gezond, slik je foliumzuur? Jij kunt je kindje helpen door hem of haar een zo een gezond mogelijke start te geven. Dat doe je door op de volgende punten te letten.

  • Foliumzuur te slikken
  • Geen alcohol te drinken. Misschien heb je nog een glaasje genomen toen je nog niet wist dat je zwanger was, maak je daar niet druk om. Nu je weet dat je zwanger bent, is het wel belangrijk om hier op te letten.
  • Roken verhoogt de kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen bij je kindje Bescherm baby’s voor, tijdens en na de zwangerschap tegen roken | Rookvrij (rookvrijegeneratie.nl)
  • Het is niet nodig om voor twee te eten, probeer gewoon gevarieerd en gezond te eten. Er zijn producten die je beter kunt laten staan nu je zwanger bent, zie deze lijst. De app van Het Voedingscentrum ‘Zwangerhap’ is ook fijn om te downloaden. Als je twijfelt of een bepaald voedingsmiddel veilig is tijdens de zwangerschap kun je dat hierin checken.