Zwangerschap

Zwanger week 9

9

9 week zwanger (onderweg naar 10) dag 63 tot en met 70

Kers

Was je al gehecht aan de naam embryo? Vanaf deze week maakt je kindje promotie en gaat hij of zij verder als foetus. Deze titel houdt je kindje tot aan de geboorte en dan is het helemaal aan jou hoe je hem of haar noemt. Je hebt misschien al een shortlist gemaakt met namen? Je zult merken dat een film of serie kijken niet meer is wat het was. Je hebt nu vooral aandacht voor de aftiteling: wat een boel namen.

De spieren van je kindje gaan deze week werken, af en toe trekken ze heel onwillekeurig samen. Met kleine ongecontroleerde bewegingen komen de armpjes en beentjes een stukje van hun plaats. Hier voel jij nog helemaal niets van. De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen als ze tussen de 16 en 20 weken zwanger zijn.

Deze week ontstaan een paar gewrichten, die van de schouders, de ellebogen, de heupen en de knieën. Nu je kindje negen weken is, lijkt hij of zij steeds minder op een kikkervisje en steeds meer op een klein mensje. Het staartje is weg en het hoofdje krijgt steeds meer ‘smoel’, er ontstaat een gezichtje met een neusje, oorschelpen en een mondje.

Je kindje is nog niet eens geboren en toch voel je je waarschijnlijk al verantwoordelijk voor hem of haar. Je draagt je kind altijd bij je en hij of zij is afhankelijk van jouw lichaam en jouw voedingsstoffen. Daarbij kan de lijst met dingen die je niet meer kunt doen of eten je ook onzeker maken. Weet dat je het hartstikke goed doet én dat er ook echt veel is dat nog wel mag. Als je zwanger bent, kun je zeker een hoop nog wel!