Voeding

Wanneer stap je over op opvolgmelk?

Borstvoeding is het allerbeste voor je kindje. De WHO adviseert ouders hun kind zeker tot zes maanden borstvoeding te geven en Bon Bébé ondersteunt dat advies. Wanneer je na de zes maanden flesvoeding wilt geven, kun je kiezen voor opvolgmelk . Opvolgmelk is net even anders samengesteld dan de zuigelingenvoeding tot zes maanden. Het is een soort upgrade. De voedingsbehoeften van je baby veranderen nu hij een half jaar oud is. Hij of zij heeft meer calcium en ijzer nodig en in opvolgmelk zit dat.

Meer calcium, meer ijzer

Omdat je kindje nu meer vast voedsel binnenkrijgt en daardoor minder melk, is het belangrijk dat de melk die hij krijgt extra calcium bevat. Ook de ijzervoorraad waar je kindje mee geboren is, raakt langzaam op dus ook dat moet vanaf nu extra in zijn voeding zitten. Wil je doorgaan met het geven van borstvoeding, dan hoef je je geen zorgen te maken om de samenstelling. Die wordt door jouw lichaam perfect afgestemd op je kindje.

Soepele overgang

Je kunt je voorstellen dat opvolgmelk door deze andere samenstelling een tikje anders smaakt. Sommige baby’s merken daar niets van, maar misschien is jouw kindje wel een fijnproever die deze verandering niet kan waarderen. Je kunt de opvolgmelk de eerste dagen mengen met de flesvoeding als je kindje dat eerder al kreeg. Meng bijvoorbeeld drie schepjes zuigelingenmelkpoeder en drie schepjes opvolgmelkpoeder om een flesje van 180 ml klaar te maken. Als dat de goedkeuring kan wegdragen, probeer je daarna vier schepjes opvolgmelk gemengd met twee schepjes zuigelingenvoeding, enzovoort.

Even wennen

Gaf je borstvoeding en stap je voor het eerst (gedeeltelijk) over op flesvoeding? Het kan heel goed dat je kindje dan ook even moet wennen aan de smaak, of aan het drinken uit een fles. Laat je baby dan rustig wennen en stap niet helemaal in één keer over. Als de mogelijkheid er is, bouw dan langzaam af en geef de ene keer de borst en de andere keer de fles. Of geef de ene keer afgekolfde melk en de andere keer weer opvolgmelk. Er zijn ook speciale flessen en spenen die je baby meer het idee geven dat hij aan de borst drinkt. Soms is het een kwestie van een hoop spenen uitproberen tot je kindje er één accepteert.

Opvolgmelk drinkt je kindje naast zijn fruit- en groentehapjes. Na tien maanden kun je overstappen op opvolgmelk 3. Door de toevoeging van ProVitra+ is deze opvolgmelk meer geschikt voor kindjes vanaf die leeftijd. Na het uitblazen van het eerste kaarsje op de taart, wordt het tijd om aan tafel te gaan met de grote mensen: je kindje mag mee eten met de pot. Vanaf dat moment mag je kind dreumesmelk. drinken, maar ‘gewone’ melk kan ook.

Opvolgmelk is op wettelijke basis samengesteld, dus de verschillen tussen merken zijn minimaal. Je herkent opvolgmelk aan de grote 2 op de verpakking.