Week 1-2

1
  • Naar buiten

  • Dag, kraamhulp

  • Borstgeworstel

Zijn jullie al voor het eerst samen naar buiten geweest? Zodra je baby op zijn geboortegewicht is en zichzelf goed warm kan houden, krijg je van de kraamverzorgende ‘groen licht’ om een wandeling buiten te maken. Gek toch om ineens door je buurtje te schuifelen achter een kinderwagen?

Meestal valt ergens tussen dag 6 en dag 8 het navelstompje eraf. De navel kan iets bloeden, je kunt dat schoonmaken met een steriel gaasje met wat alcohol. De luier kun je onder de navel vouwen, zodat de navel kan ‘luchten’ en sneller geneest.

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby: dat maakt dat veel moeders vastbesloten zijn het te doen slagen. Worstel je met de borstvoeding, misschien door tepelkloven of is er iets anders dat je onzeker maakt? Je kunt altijd hulp inroepen van een lactatiekundige, maar ook een kraamverzorgende kan je een aardig eind op weg helpen.

Lees ook: alles borstvoeding geven en het tackelen van mogelijke uitdagingen hierbij.

Wanneer je borstvoeding geeft, krijg je van de verloskundige een recept voor Vitamine K. Meestal is dat op dag 8. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Pas na drie weken maken baby’s dit zelf aan. Je verloskundige geeft de baby na de geboorte een eerste dosis vitamine K. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit. Vanaf dag 8 geef je ook extra Vitamine D, deze heeft je kindje nodig tot hij vier jaar is. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en zorgt voor stevige botten en sterke tanden.

Slapen

Je baby kent nog geen verschil tussen dag en nacht. In de buik sliep hij of zij vaak overdag, als jij lekker rondliep. Door de constante beweging werd je baby in slaap ‘gewiegd’. In de avond en nacht, als je rustig werd, werd de baby vaak juist actief. Dit verklaart waarom je baby een omgekeerd dag- en nachtritme heeft. Het kan een tijdje duren, ongeveer tot week 6, voor dat langzaam verandert.

Wat ziet een baby?

Baby’s kunnen kleuren zien, maar veel minder dan jij. Helemaal als ze net geboren zijn. In het begin vindt je kindje vooral grote kleurcontrasten interessant, zoals zwart-wit. Echt scherp zien jonge baby’s alleen op twintig tot dertig centimeter afstand. En laat dat nou precies de afstand zijn tot jouw gezicht als je baby tegen je borst ligt voor een voeding.
Je kindje zal af en toe misschien wat scheel kijken. Dat komt omdat de ogen nog niet constant kunnen focussen. Als de hersenen zich verder ontwikkelen, gaan de ogen beter samenwerken en komt dit vanzelf goed.

Hoewel alle zintuigen werken, beleeft een baby de wereld heel anders dan jij. Hij kan nog geen onderscheid maken tussen zichzelf en zijn omgeving: jij, hij, de kamer, alles is voor hem één geheel.
Eén grote brij, als het ware. Dat is bijna niet voor te stellen, toch?

Waarschijnlijk zul je na deze week je kraamverzorgende uitzwaaien. Logisch als je daar even bij moet slikken, maar het vertrouwen dat je het zelf kunt, komt snel genoeg. En het is natuurlijk ook best fijn om je huis weer voor jezelf te hebben.