Week 7-8

7
  • Babytaal

  • Krampjes

  • Een nieuw trucje

Misschien heb je hem al mogen zien, misschien gebeurt het wel deze weken: de eerste oprechte glimlach van je kindje.

Mijn baby lacht!
Die schattige grijns is niet langer toeval, maar het teken van een baby die blij is je te zien. De moeheid is spontaan (nou ja bijna dan) vergeten als je baby naar je lacht.

Lachen, omrollen: wanneer kun je welke mijlpaal verwachten?

Sowieso is het leuk om wat meer interactie met elkaar te hebben, vind je niet? Je kent je baby nu ook alweer zoveel beter dan in het begin. Misschien weet je van een bepaald huiltje wel precies dat je baby wil zeggen dat hij honger heeft. Of krampjes.

Heeft mijn baby krampjes?

Krampjes kunnen je baby behoorlijk in de weg zitten deze weken. De piek van darmkrampjes ligt zo tussen de zes en de acht weken. Na drie à vier maanden zullen de krampjes waarschijnlijk over zijn. Dat lijkt natuurlijk eindeloos als je er middenin zit en je je kindje overstuur hoort huilen. Je kunt er behoorlijk wanhopig van worden. Heb je het idee dat je baby overmatig huilt, trek dan aan de bel bij het consultatiebureau of de huisarts. Zij kunnen met je meekijken naar mogelijke oplossingen.

Grijpen en graaien

Hee, is dat een hand? Verbaasd kijkt je kindje naar zijn eigen ledematen. Hij heeft zélfs twee handen. Ongelooflijk. Waar je kindje zijn hele omgeving, jou en zichzelf eerst nog als één geheel beschouwde, ontdekt hij nu dat hij handjes heeft waar hij heel bewust mee naar dingen kan grijpen. Dat is natuurlijk een heel tof trucje. Leg speeltjes binnen handbereik in de box en laat je kind zijn moves maar tonen. Goede oefening voor de motoriek.

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Je hebt de grove en fijne motoriek. Bewegingen waarbij je het hele lichaam gebruikt, zoals kruipen, optrekken, lopen en gooien vallen onder de grove motoriek. Bij de fijne motoriek gaat het allemaal om de fijne, kleinere bewegingen: zoals iets oppakken, aanwijzen of iets tussen de duim en wijsvinger nemen.

Samen spelen

Hang jij met je hoofd boven je baby dan zal hij je gezicht volgen wanneer je deze beweegt. Wat je baby nu waarschijnlijk ook kan waarderen is een potje kiekeboe. Net was mama er nog, maar waar is ze nu dan? Oh daar! Gelukkig! De verrassing voor je kind zit hem in het besef dat als je iemand niet meer ziet, diegene er nog wel is. Heel gek. Maar ook heel leuk.

Je bent alweer zo’n twee maanden verder in de reis die het ouderschap heet. Hoe vind je het? Het is heel normaal als je nog wat moet wennen aan het ouderschap en je mag het zwaar, overweldigend of nogal een verantwoording vinden. Is er ruimte voor even een middagje iets voor jezelf? Het is misschien een beetje afgezaagd, maar daarom niet minder waar: pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen. Zorg dat je af en toe kunt ontspannen en opladen, dat verdien je!

Waar is mijn roze wolk? Als je niet kunt genieten van het ouderschap