Borstvoeding

Zo gaat borstvoeding geven lukken - 9 tips

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om je baby minimaal zes maanden borstvoeding te geven. Met moedermelk krijgt je baby alle nodige voedingsstoffen en antilichamen binnen die het nodig heeft. Het is natuurlijk heel fijn als borstvoeding geven zonder slag of stoot gaat, maar het kan ook, vooral in de opstartfase, uitdagend zijn. Met deze tips vergroot je de kans op het succesvol geven van borstvoeding.

  1. Volg een borstvoedingscursus nog tijdens je zwangerschapscursus. Je weet wat ze zeggen over een goede voorbereiding (het is het halve werk)
  2. Begin zo snel mogelijk na de bevalling met het aanleggen: het liefst binnen het eerste uur na de geboorte. Dit helpt de melkproductie te stimuleren en de baby leert hoe hij of zij moet aanhappen.
  3. Laat je, zeker de eerste keren, helpen door een verpleegkundige, een doula, de kraamhulp of de verloskundige. Het is best lastig als je het voor het eerst doet om én het voedingskussen met je baby erop op zijn plek te houden en je kindje met een wijd open mond te laten aanhappen. Geen stress, je krijgt hier vanzelf handigheid in.
  4. Zorg voor een comfortabele houding, eentje waarin je het wel een tijdje volhoudt. En zorg dat de baby goed wordt ondersteund, door jouw arm of het voedingskussen. Er zijn verschillende houdingen waarin je je baby goed kunt voeden. Dit zijn de meest gebruikte borstvoedingshoudingen
  5. Let op de signalen van je baby. Bij honger zal hij of zij smakgeluidjes maken, met de tong bewegen of aan de handjes zuigen. Leg je baby op die momenten aan, ook als dit vaker is dan acht à 12 keer per dag.
  6. Je baby vindt troost en geborgenheid bij je borst en zo kan het dat hij makkelijk wegdommelt. Probeer je baby wakker te houden, door even zachtjes zijn wangetje te strelen of de luier te verschonen.
  7. Heb je twijfels of het aanhappen wel goed gaat of je wel genoeg melk produceert of ben je onzeker over het aanleggen, dan kun je altijd een lactatiekundige om advies vragen.
  8. Wees geduldig met jezelf en met je baby. Het is voor jullie allebei nieuw en het kan even duren voordat het soepel verloopt. Uiteindelijk wordt het echt veel gemakkelijker.
  9. Last but not least: zorg goed voor jezelf. Om de drie uur of vaker voeden, kan veel van je vergen. Eet en drink goed en rust uit wanneer het kan.