Zwangerschap

Zwanger week 10

10

10 weken zwanger (onderweg naar 11) dag 70 tot en met 77)

Aardbei, gummibeertje

Alles wat op of aan je baby hoort te zitten, is er na deze week. Tot de eerste aanleg van wat de melktandjes gaan worden aan toe. Gek idee, toch?
De komende dertig weken gaan de organen rijpen, beter functioneren en je kindje gaat groeien. De huid is nog doorzichtig, maar kleine details zoals nageltjes beginnen zich al wel vormen.

Misschien heb je deze week wel de termijnecho of heb je hem al gehad?
Vond je de echobeelden onduidelijk en zag je er eigenlijk amper een kind in? Je bent zeker niet de enige. Net als je denkt de billen te hebben gespot, zegt de echoscopist: ‘en daar hebben we het hoofdje.’ Geen zorgen, als je baby eenmaal geboren is, zul je het verschil echt wel zien. De eerste echo heeft je hopelijk zekerheid en vertrouwen gegeven.

Misschien ben je er nu aan toe om familie en vrienden te vertellen dat je zwanger bent? Vroeger wachtten veel zwangere vrouwen het eerste trimester af, maar dat kwam ook omdat de echo toen vaak in de twaalfde week plaatsvond. Of je het deelt vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief is of in het tweede trimester is heel persoonlijk. Ook de manier waarop je het je omgeving vertelt, kan dat zijn. Er zijn mensen die creatieve foto’s maken, rebussen in elkaar flansen of familie een babycadeautje geven om het nieuws te brengen. Maar gewoon, zonder poespas, vertellen kan natuurlijk ook. Het maakt de boodschap, ‘er komt een kindje!’ niet minder bijzonder.