Zwangerschap

Zwanger week 11

11

11 weken zwanger (onderweg naar 12) dag 77 tot en met 84

Spruitje/ vijg

Je kindje heeft nog alle ruimte in je baarmoeder en kan al aardig bewegen. Misschien heb je tijdens de echo wel een soort koprol voorbij zien komen. Hij of zij kan schoppen, zich strekken en zelfs af en toe de hik hebben. Je kindje groeit lekker door, het gewicht is verdubbeld sinds vorige week en in de lengte is hij een centimeter gegroeid.

Al bij de bevruchting staat vast welk geslacht je kindje heeft. Nu is het ook aan het embryo te zien: bij een jongen ontstaan de testikels, bij meisjes de eierstokken. Met een echo is het nog niet zichtbaar.  Als je heel benieuwd bent of je een jongen of meisje krijgt, kun je een afspraak maken voor een pretecho. Sommige verloskundepraktijken of echocentra bieden al een geslachtsbepalende echo aan vanaf 14 weken.

Je verloskundige heeft het vast met je besproken: vanaf deze week kun je de NIP-test laten doen, de Niet Invasieve Prenatale Test. Door een beetje bloed van jou af te nemen kan worden onderzocht of je baby het syndroom van Down, het Edwards syndroom of patausyndroom heeft. Hoe de test precies in zijn werk gaat, lees je hier.

Heb je al een ‘buikje’? Dat kan komen doordat je darmen, onder invloed van hormonen, deze weken wat opgezet zijn. Hierdoor kan het ook zijn dat je veel windjes laat, een opgeblazen gevoel hebt of juist last van obstipatie: allemaal zwangerschapssymptomen die er (helaas) bij horen.

Lees ook: windjes laten en andere zwangerschapskwalen