Zwangerschap

Zwanger week 12

12

12 weken zwanger (onderweg naar 13) dag 84 tot en met 91

Passievrucht

Het is een vrij snelle beat: de hartslag van je kindje. Wel zo’n 160 slagen per minuut maakt-ie. Deze week of anders volgende week zal je bij de verloskundige de hartslag waarschijnlijk kunnen horen. Via een doptone, die de verloskundige op je buik plaatst, vult de kamer zich ineens met het kloppende hartje van je baby. Soms lukt het deze week nog niet om het hartje goed te vinden en te horen. Dat is natuurlijk heel jammer, maar dan hou je dit mooie moment tegoed voor de volgende controle.

Deze week beginnen de reflexen te werken. Handjes gaan open en dicht, teentjes kunnen omkrullen en met de mond kan je kindje al zuigbewegingen maken. De rondgraaiende handjes kunnen ook zomaar de navelstreng te pakken krijgen, maar wees gerust: de navelstreng is niet voor één gat te vangen. Om de bloedvaten in de navelstreng zit een dikke, beschermende ‘gelei’, die ervoor zorgt dat deze belangrijke bloedvaten niet afgeknepen worden.

Je baby groeit snel, en dit kost jou veel energie. Er gaat veel bloed van jou naar je kindje. Zo is er minder voor jou en dit kan voor bloedarmoede zorgen, voor ijzertekort of bloedsuikerschommelingen. Hierdoor kun je last krijgen van een duizelig gevoel. Let goed op of je regelmatig eet, drink voldoende, neem rust en sta vooral niet plotseling op. Bespreek de duizelingen ook even met je verloskundige.

Konden we een paar weken geleden je opgezette darmen nog de schuld geven, nu zal er toch echt wel een babybuikje te zien zijn. Heb je al positiekleding? Misschien kun je wat basics lenen van een vriendin die recent bevallen is. Positiekleding gaat maar zo kort mee dat het zonde is om alles nieuw aan te schaffen. En het is natuurlijk een stuk duurzamer om het door te geven.

Als je buik een bolling heeft, is het goed om even na te gaan of de mensen die je het persoonlijk wil vertellen, al op de hoogte zijn. Heb je het al met je werkgever besproken? Officieel hoef je dit pas uiterlijk drie weken voordat je met verlof gaat te doen, maar eerder is voor je werkgever natuurlijk prettiger. En heb je al kraamzorg geregeld? Het wordt aangeraden dit rond de twaalfde week aan te vragen. En, dit verbaast je misschien: het is ook handig om je baby alvast in te schrijven bij een kinderdagverblijf als je hier straks gebruik van wilt maken. De wachtlijsten bij kinderdagverblijven kunnen erg lang zijn.

Kraamzorg bellen en wat moet ik eigenlijk nog meer regelen?