Zwangerschap

Zwanger week 13

13

13 weken zwanger dag 91 tot en met 98

Limoen

Welkom in het tweede trimester! Zijn de afgelopen weken voorbijgevlogen of kan het jou niet snel genoeg gaan? Zoveel vrouwen, zoveel meningen. De één voelt zich kiplekker, de ander is constant moe of misselijk. Aan veel vervelende kwalen komt binnenkort hopelijk een eind, want het tweede trimester staat bekend als ‘de makkelijkere’ periode. Dat komt omdat het hCG, het zwangerschapshormoon wat stabiliseert deze tijd.

Je baby is in drie maanden tijd gegroeid van een klompje cellen naar een mini mens. Hij of zij heeft nu zelfs vingerafdrukken op zijn vingertjes. Over details gesproken! Je baby krijgt deze week donshaartjes over het hele lijf, die tot de laatste weken blijven zitten. Het donsvachtje heeft waarschijnlijk als doel om de huid van je baby te beschermen tegen infecties en het weken in het warme vruchtwater.

Verder maakt je kindje grote stappen, zelfs letterlijk, want hij kan nu stapbewegingen maken in je buik. Hij kan zwaaien met de armen, trappelen met de beentjes en zijn vuistjes samenknijpen. Hartstikke goede oefeningen voor de spieren. De stembanden van je kind zijn klaar, maar zonder lucht, komt daar geen geluid bij.

Alle 20 melktandjes staan al netjes klaar om in het eerste levensjaar één voor één door te komen. Boven de ogen verschijnen wat lichte haartjes, de wenkbrauwen. En ook op zijn of haar bolletje zijn al wat zachte haartjes te zien.

Rond deze week kun je weer een echo krijgen. Altijd fijn en geruststellend om even naar binnen te kunnen spieken, hè? Deze echo richt zich op het opsporen van mogelijke lichamelijke afwijkingen. Niet alles kan in zo’n vroeg stadium al ontdekt worden, maar het is toch fijn als ook deze echo ‘goed’ blijkt.

Waar wordt opgelet bij de 13 wekenecho? Lees het hier