Zwangerschap

Zwanger week 14

14

14 weken zwanger (onderweg naar 15) dag 98 tot en met 105

Kiwi/Nectarine

De nieren van je kindje hebben een startschot ontvangen, vanaf deze week maken ze urine. Je baby kan plassen! Dat doet hij in het vruchtwater, waar anders? Hij of zij slikt dit weer in en plast het weer uit. Dat klinkt onsmakelijk, maar zo oefent je baby alvast met drinken en plassen. Als je deze week een echo hebt, zou het zomaar kunnen dat je je baby ziet duimen. Want ja, ook dat kan jouw slimmerd nu.

In de mond ontwikkelt zich de tong en het gehemelte. Heel kleine nageltjes groeien er aan heel kleine vingertjes. Echo’s zijn tegenwoordig zo geavanceerd en echoscopisten zo geoefend dat sommigen bij 14 weken al het geslacht van je kindje kunnen zien. Wil je graag weten of je een jongen of een meisje krijgt, dan kun je een geslachtsbepalende echo laten doen. Dit wordt ook wel een pretecho genoemd. De geslachtsbepalende echo wordt niet vergoed door de zorgverzekering omdat er geen medische noodzaak voor is.

Welke echo’s worden vergoed en welke niet?

Hoe voel jij je? De misselijkheid is misschien niet bij toverslag verdwenen toen het tweede trimester begon, maar is het wel al minder aan het worden? En ben je al wat energieker?

Vanaf week 14 kun je last krijgen van ‘bandenpijn’. Er zijn vier banden die samen je baarmoeder ‘vasthouden’. Nu je baarmoeder groeit (en hoe!), neemt de spanning op die banden toe. Voel je een stekende pijn in je buik dan noemen ze dat bandenpijn. Het kan ook dat je hier amper tot geen last van krijgt. Als je je goed en energiek voelt, kan het leuk zijn om te gaan sporten met andere zwangere vrouwen. Niet alleen is het gezellig dat jullie allemaal in dezelfde fase zitten, ook houdt de trainer er rekening mee dat de oefeningen geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Mom in Balance Zwanger | Mom In Balance bijvoorbeeld biedt programma’s voor tijdens en na de zwangerschap en zit door het hele land.