Zwangerschap

Zwanger week 19

19

19 weken zwanger (onderweg naar 20) Dag 133 tot en met 140

Mango

Deze of volgende week is het weer tijd voor een echo! Blijft bijzonder hè, om je baby te zien? Moest je bij je eerste echo echt nog zoeken waar het hoofd zat en waar de billen, nu zie je heel duidelijk een klein mensje. Je baby is heel levendig, dus je krijgt genoeg actie te zien. Hij of zij is ook heel lenig: een teen in de mond stoppen is geen enkel probleem. Hoe leuk ook om dit alles te zien, het is niet waar de 20-wekenecho om draait. Met deze echo wordt gezocht naar mogelijk lichamelijke afwijkingen bij je baby. Er wordt bekeken of je baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. 

Vaak kan een echoscopist, of jijzelf als de baby er duidelijk voor gaat liggen, bij de 20-wekenecho zien of het een jongen of een meisje is. Wil je dit (nog) niet weten, geef dat dan van tevoren aan bij de echoscopist, dan kan ze de geslachtsdelen een beetje buiten beeld houden of vragen of je even de andere kant op kijkt.

De zintuigen van je baby, reuk, zicht, smaak en gehoor, ontwikkelen zich volop en vanaf deze week kan je baby je stem horen. Je kunt tegen je baby kletsen, hem of haar voorlezen (of het nou de krant is of het woordenboek: dat maakt niets uit) of zingen. Uit onderzoeken blijkt dat baby’s na de geboorte de stem van de moeder herkennen. Als je je partner of eventuele broertjes en zusjes veel tegen de buik laat praten, raakt je baby ook al vertrouwd met deze stemmen.

Loopt er een bruine streep over je buik van je navel naar beneden? Dit wordt een zwangerschapsstreep genoemd. De streep wordt tijdens je zwangerschap steeds donkerder. Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt hem helemaal niet te zien. Het heeft te maken met de hoeveelheid pigment dat je lichaam, onder invloed van hormonen, aanmaakt. De streep zat er namelijk altijd al, maar was zo licht dat je hem niet zag.