Zwangerschap

Zwanger week 20

20

20 weken zwanger dag 140 tot en met 147

Banaan

Je bent op de helft! Is dat even een fijn idee. Of heb je lichtelijke ik-moet-nog-zoveel-doen paniek? In dit handige overzicht zie je wat je wanneer kunt regelen, en je zult zien: stress is niet nodig. (Interne link)
Heb je veel last van stress, pieker je overmatig, voel je je somber of raak je in paniek bij het idee dat je straks moeder bent? Dat is helemaal niet vreemd. 1 op de 5 vrouwen hebben angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. De verantwoordelijkheid die je draagt, de controle die je niet hebt over het verloop van de zwangerschap of je leven als moeder, de slapeloze nachten en vergeet het stijgen en dalen van je hormoonspiegel niet: het heeft allemaal zijn weerslag op hoe je je voelt.  Lees hier meer wat je kunt doen als je niet op die zogezegde roze wolk zweeft.

Je baby krijgt nu wat haartjes, op zijn hoofdje, maar ook de wenkbrauwen worden wat voller. En zelfs wimpertjes heeft hij of zij nu al. Verder wordt er lekker bewogen nu er nog ruimte is. De maag en darmpjes van je baby beginnen te werken. Het vruchtwater wat hij inslikt, plast hij uit. Van de afvalstoffen in het vruchtwater (dode cellen, wat losgevallen donshaartjes en darmsappen) maken de darmen nu het eerste beetje poep. Dit heet meconium en zit voorlopig nog in de darmpjes van je baby. Zijn eerste vieze luier is dus nu al in de maak. Sommige kindjes poepen al voordat ze geboren worden, dan worden de longetjes na de geboorte schoon gezogen.

Voor de aanleg van sterke botten en tandjes heeft je kindje calcium nodig. Vanaf week 20 wordt zwangere vrouwen aangeraden daarom 1000 mg extra calcium te slikken per dag.

Wanneer je vega of vegan eet, heb je een groter risico om te weinig calcium, ijzer, jodium, vitamine B12 en omega-3 (vis)vetzuren binnen te krijgen. Het zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen voor de ontwikkeling van je kindje. Wil je je vegan dieet voortzetten tijdens de zwangerschap, bespreek dan met een diëtist wat je kunt doen om aan dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen te komen. Ook is het handig om aan te geven bij je verloskundige, bij een bloedtest kan gekeken worden hoe je ijzer- en vitamine B12 gehalte erbij staat.