Zwangerschap

Zwanger week 29

29

29 weken (onderweg naar 30 weken) Dag 203 tot en met 210

Galia meloen

Welkom in het derde trimester! Vind je de tijd snel gaan of kun je niet wachten tot de zwangerschap erop zit? Waar het tweede trimester gezien wordt als de makkelijkere periode, komen er in het derde trimester waarschijnlijk weer wat meer ongemakken bij. Je buik wordt groter en gaat steeds meer in de weg zitten en je lichaam kan het ook wat zwaarder vinden allemaal. Het gewicht van je baby verdriedubbelt in het derde trimester. Hij of zij krijgt steeds meer babyvet wat na de geboorte helpt om warm te blijven. In de lengte groeit je baby nu wat minder snel. Ook de hersenen maken een groeispurt door en worden drie keer zo zwaar als ze waren. De cellen in de hersenen specialiseren zich verder in verschillende zintuigen, zoals zien, horen, ruiken, proeven en voelen. De darmen groeien en rollen zich steeds meer op in het buikje van je baby.

De smaakpapillen kunnen nu signalen doorgeven aan de hersenen. Hoe smaakt vruchtwater, vraag je je misschien af? Nou, vruchtwater is zoetig, net als moedermelk dat is. Aan die smaak zal je baby straks dus niet al te veel hoeven wennen. Wist je dat alles wat je eet, een heel klein beetje smaak aan het vruchtwater geeft? Zo leert je baby nu al verschillende smaken kennen.

Je zal nu elke dag je kindje met regelmaat voelen, misschien kun je er zelfs een patroon in ontdekken? Heb je het idee dat je kindje minder beweegt dan kun je het beste even op je zij gaan liggen met de handen op je buik. Als je hier twee uurtjes de tijd voor neemt, zou je je baby volgens de richtlijnen zo ongeveer 10 keer moeten voelen. Ben je niet gerustgesteld? Neem dan contact op met je verloskundige.

Heb je al eens een ‘harde buik’ gehad? Het is een onaangenaam gevoel waarbij de buik hard aanvoelt, alsof hij zich aanspant. In feite is dat ook zo, want harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Dit kan een paar seconden tot enkele minuten duren. In deze fase van je zwangerschap kun je er meer hebben doordat je baby zo beweeglijk is. Die beweging kan samentrekking van de baarmoeder uitlokken en dat voel je als een harde buik. De officiële term is Braxton Hicks. Harde buiken kunnen ook een teken zijn dat jij je te veel hebt ingespannen of dat je stress ervaart. Misschien kun je iets meer rust nemen?

Het zou kunnen dat je deze dagen een echo krijgt, een zogenaamde groeiecho. De verloskundige checkt of je kindje goed groeit, of er genoeg vruchtwater is en of de placenta er gezond uitziet. Sommige verloskundigenpraktijken bieden deze echo standaard aan, anderen doen het alleen als er een medische reden voor is, zoals twijfels over de groei.

Lees meer over de groeiecho