Zwangerschap

Zwanger week 31

31

31 weken (onderweg naar 32) Dag 217 tot en met 224

Komkommer

De huidcellen van je kindje maken melanine aan, dat is een biologisch pigment wat de huid kleur geeft. De meeste aanmaak gebeurt na de geboorte, zo kan het dat je kindje lichter wordt geboren dan hij uiteindelijk wordt. Pas als hij zo’n 6 maanden oud is, zal zijn huidskleur niet meer veranderen.

Hoe gaat het met de harde buiken? Als harde buiken pijnlijk zijn, kunnen het voorweeën zijn. Die voelen bijna hetzelfde als harde buiken, want ook hierbij trekt je baarmoeder samen, met het verschil dat voorweeën dus zeer doen. Voorweeën worden ook wel oefenweeën genoemd: je lichaam houdt een generale repetitie voor de aanstaande bevalling. In tegenstelling tot echte weeën die leiden tot de bevalling, hebben voorweeën geen invloed op de ontsluiting van de baarmoederhals en komen ze onregelmatig voor. Sommige vrouwen kunnen ze vaker en intenser ervaren dan anderen, maar ze zijn over het algemeen onschadelijk voor zowel de moeder als de baby. Vanaf week 30 kan je kindje indalen, dit kan de pijn ook verklaren.

Het verschil tussen echte weeën en oefenweeën? Lees het hier

Denk je dat je weeën hebt, zit er minder dan 15 minuten tussen de ene en de volgende wee of heb je erg veel harde buiken en ben je er niet gerust op, bel dan je verloskundige.