Zwangerschap

Zwanger week 35

35

Week 35 (onderweg naar 36) Dag 245 tot en met 252

Honingmeloen

De kans is groot dat je kindje klaar is gaan liggen voor de uitgang. De beste positie is die waarbij het hoofdje eerst naar buiten komt en zo ligt gelukkig 97% van de baby’s. Deze houding is het handigst om zich door het geboortekanaal te bewegen, het hoofdje kan zich zo tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken. Tussen de schedelbeenderen zit ruimte, zogenaamde fontanellen, hierdoor kunnen de platen van de schedel tijdens de geboorte over elkaar schuiven. Het hoofdje maakt zich dus smaller zodat het gemakkelijker door het geboortekanaal past. De verloskundige of gynaecoloog kan aan je buik voelen hoe je baby ligt. Lukt dat niet, dan wordt er een echo gemaakt om de positie van je kindje te bepalen, een liggingsecho.

Wat is een liggingsecho?

Ligt je baby met de voeten of de billen naar beneden, dan verhoogt dat de kans op een keizersnede. Een uitwendige versie kan ook nog geprobeerd worden; hierbij oefent de verloskundige op een bepaalde manier druk uit op je buik waardoor de baby draait. Dit lukt in 65% van de gevallen.

Deze week bereikt je baarmoeder het ‘hoogste punt’ en laat daarmee weinig ruimte voor je longen over. Niet gek dus als je vaak buiten adem bent, de capaciteit van je longen kan zelfs 25% minder zijn. Gelukkig lost dat zich op zodra je baby met het hoofdje dieper in het bekken zakt. Eindelijk, lucht!