Zwangerschap

Zwanger week 40

Week 40 (onderweg naar 41) Dag 280 tot en met 287

Pompoen


‘En, nog steeds geen baby?’ Berichten van vrienden en familie beginnen waarschijnlijk allemaal met die zin. Toch wordt maar één op de twintig baby’s geboren op de uitgerekende dag dus wees vooral niet te teleurgesteld als er op de dag suprême niks gebeurt. Het kan misschien nog wel twee weken duren… Er wordt gedacht dat het onder andere te maken heeft met de grootte van de placenta. Een grote placenta maakt veel progesteron aan, een hormoon dat weeënactiviteit afremt. Ook is het nodig dat je baby het stresshormoon cortisol afgeeft. Dit hormoon komt via de placenta bij jou wat alle hormonen in beweging zet, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling begint.

Hoe weet je of de bevalling begint?

Je hebt inmiddels vast al met de verloskundige gesproken over inleiden. Dat is het kunstmatig op gang helpen van de bevalling. In Nederland worden vrouwen meestal pas na 41 weken zwangerschap ingeleid. Eerder wordt het alleen gedaan als daar een medische reden voor is. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen in Nederland wordt ingeleid.

Voor je 41 weken zwanger bent, kan de verloskundige kijken of ze de boel op gang kan brengen door je te ‘strippen’. Ze maakt hierbij de vliezen die de baby omhullen los van de baarmoederwand. Het idee is dat dit je baarmoeder zodanig prikkelt dat je lichaam het hormoon prostaglandine aanmaakt. Dat maakt de baarmoedermond zachter en weker en daarmee ‘rijper’ voor de bevalling. Ook kan dit hormoon weeën veroorzaken. De kans dat strippen inderdaad de bevalling opstart, is 40 tot 50%. Is dit je eerste zwangerschap? Dan heeft strippen waarschijnlijk weinig zin. Je baarmoeder is er gewoon nog niet klaar voor.