Zwangerschap

Zwanger week 8

8

8 weken zwanger (onderweg naar 9) dag 56 tot en met 63

Framboos

Je kindje krijgt steeds meer vorm, dat komt omdat het skelet nu grotendeels af is. Het skelet bestaat nu nog uit zacht kraakbeen, pas later worden dit botten. De hersenen beginnen, hoe piepklein ook, te functioneren. Ook andere organen begrijpen al wat ze moeten doen: de maag maakt maagsappen, het hart klopt steeds harder en de lever maakt bloedcellen aan. Wonderlijk, vind je niet?

Vorige week zagen we kleine handjes ontstaan, daar beginnen nu ieniemienie vingertjes aan te groeien. En ook aan de voeten zien we heel kleine teentjes verschijnen. Er zit, geheel in de stijl van het kikkervisje waar je kind nu nog op lijkt, huid tussen: een soort zwemvliesje. Het hoofdje is al duidelijk te herkennen als een hoofd, al is het in verhouding tot de rest van het lijfje erg groot. Dit blijft ook nog wel even zo. Aan de zijkant van het hoofdje zitten de ogen, die zijn nu nog bedekt met huid.

Ben je al bij de verloskundige geweest of is het bijna zo ver? Misschien vraag je je af wat het inhoudt, zo’n eerste bezoek aan de verloskundige? Jullie zullen in ieder geval bespreken of er erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen en de voorlopige uitgerekende datum wordt bepaald. Hier lees je wat je nog meer kunt verwachten bij je intakegesprek.