Zwangerschap

Eerste afspraak bij de verloskundige

Je bent zwanger! Eén van de eerste dingen die je kunt doen, is een verloskundige zoeken. De verloskundige begeleidt je voor, tijdens en tot zes weken na je zwangerschap. Ze adviseert en ondersteunt je tijdens deze belangrijke periode. Ze controleert je niet alleen medisch, je kunt ook met al je vragen en onzekerheden bij haar terecht. Ze is je go-to persoon voor alles wat met je zwangerschap te maken heeft.

Hoe vind ik een verloskundige?

Je wilt een goed gevoel hebben bij je verloskundige, dat het klikt. Maar ja, hoe weet je dat van tevoren? De website van de praktijk bekijken is een goede, eerste stap. Waar ligt de focus op en komt dat overeen met wat jij belangrijk vindt? Vaak wordt het team (een praktijk werkt meestal met meerdere verloskundigen) voorgesteld op hun site of social mediakanaal, dat geeft vaak ook al een eerste indruk. Daarnaast kun je op Google of Facebook kijken hoe de reviews van verschillende praktijken zijn. Vriendinnen die al moeder zijn, kun je ook om advies vragen, maar misschien wil je nu nog niet aan bekenden vertellen dat je zwanger bent.

Veranderen van verloskundigenpraktijk

Wanneer blijkt dat je geen klik hebt met je verloskundige, kun je altijd nog overstappen. Als je je inschrijft meteen in de week dat je menstruatie is uitgebleven, duurt het nog wel even voor je ook daadwerkelijk de eerste afspraak bij de verloskundige hebt. Meestal is dat tussen de 8 en 10 weken zwangerschap.

Wat gebeurt er tijdens een eerste afspraak bij de verloskundige?

Tijdens het eerste bezoek wil de verloskundige zo goed mogelijk een beeld krijgen van jouw situatie en gezondheid en of er aandoeningen zijn die effect kunnen hebben op de baby. Deze afspraak kan zomaar een uur duren omdat er een boel te bespreken is en je veel informatie krijgt. De verloskundige zal vragen stellen over eventuele eerdere zwangerschappen, over erfelijke ziektes in jouw familie en die van je partner. Naast gezellig, is het dus ook handig om deze afspraak samen te gaan. Jij kunt natuurlijk ook vragen stellen aan de verloskundige. Verzamel alles wat in je opkomt, bijvoorbeeld in de notitie-app van je telefoon en bespreek dit tijdens de afspraak.

De NIP-test

De verloskundige zal de NIP-test ter sprake brengen. Dit is een bloedonderzoek dat je vanaf 11 weken zwangerschap kunt laten doen, waarbij via jouw bloed wordt onderzocht of er aanwijzingen zijn dat jouw kind Down-edwards- of patausyndroom heeft.

Edwardssyndroom en patausyndroom zijn ernstige aandoeningen die bijna niet verenigbaar zijn met het leven. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. De vraag die je jezelf kunt stellen, is: hoeveel wil ik tijdens mijn zwangerschap weten over de gezondheid van mijn kind? Wat doe ik als ik te horen krijg dat mijn kind een ernstig syndroom heeft? De verloskundige zal dit met je bespreken. De test is niet verplicht en er zijn geen kosten aan verbonden. Bij de NIP-test kunnen ook andere aandoeningen gevonden worden, dit noemen ze nevenbevindingen. Je kunt ervoor kiezen die niet te willen weten. Als er geen aandoeningen gevonden worden, is dit nog géén garantie dat je kindje gezond is. Niet alle aandoeningen worden met de NIPT opgespoord.

Hoge of lage bloeddruk

Tijdens de eerste afspraak wordt je bloeddruk gemeten en tijdens je hele zwangerschap wordt die goed in de gaten gehouden. Een lage bloeddruk is meestal niet ernstig, bij een hoge bloeddruk kan het zijn dat de verloskundige je doorverwijst naar een gynaecoloog. Deze gegevens, maar ook andere dingen, houdt ze bij op je zwangerschapskaart. Hierop staat alle info over jou die belangrijk is voor medici tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Het advies is om je kaart altijd bij je te hebben. In geval van nood kan een arts direct zien dat je zwanger bent en hoe je zwangerschap ervoor staat. De kaart neem je mee bij elke controle bij de verloskundige. De controles zullen tot week 24 elke vier weken plaatsvinden, daarna elke drie weken. Vanaf 30 weken ga je om de week en na week 36 heb je een wekelijkse afspraak en controle.

Wanneer krijg je de termijnecho?

Vraag van tevoren bij het maken van de eerste afspraak of de termijnecho ook direct plaatsvindt. Voor de ene verloskundigepraktijk is dat vanzelfsprekend, de ander maakt hier liever een andere afspraak voor. Ook is niet elke verloskundige een echoscopist en ook niet elke praktijk heeft echo-apparatuur in huis. Soms word je daarvoor doorgestuurd naar een echobureau. Van tevoren informeren, scheelt teleurstelling als je merkt dat je die dag nog helemaal geen echo krijgt.

Wordt er wel direct een echo gemaakt, dan kom je er bij deze afspraak al achter of het hartje klopt. Ook kan berekend worden hoe lang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.

Misschien komt de verloskundige er tijdens deze controle achter dat, door medische redenen of een eerdere zwangerschap,  specialistische zorg voor jou beter is. Dan verwijst ze je door naar de zogenaamde ‘tweede lijn’, de gynaecoloog in het ziekenhuis en heb je je controles daar tot je wellicht weer terug kan, naar de ‘eerste lijn’, de verloskundigepraktijk die je zelf gekozen hebt.

Het hartje horen

Bij latere controles zal de hartslag van je kindje worden beluisterd. Dit gebeurt via een doptone op je buik, dit kan ongeveer vanaf de derde maand. Ook voelt de verloskundige waar je baarmoeder ligt, houdt ze de groei bij en volgt ze in de laatste maanden de ligging van de baby.

Op het moment dat je denkt dat de bevalling begint bel je haar en zij zal je thuis bezoeken om te zien of en hoeveel ontsluiting je hebt. Als ze denkt dat je bijna gaat bevallen, blijft ze bij je en loodst ze je door de bevalling heen. Het kan ook zijn dat ze ziet dat het nog wel even duurt en dan komt ze later die dag weer bij je langs.